Zdar všetkým, včera som bol so svojou životnou polovičkou v bratislavskom Auparku na filme, ktorý som mal v pláne vidieť v premiére, ale okolnosti nevydali... Snímka INCEPTION od Christophera Nolana. Popri ostatných Nolanových filmoch je táto snímka unikátnym dielom kinematografie a dovolím si tvrdiť, že popri "The Dark Knight" je to pravdepodobne najlepší film, aký som vo svojom živote videl.
Celý film si zakladá práve na vedomom snívaní, detaily deja nebudem upresňovať, aby som nepripravil budúcich divákov o zážitok prekvapenia. Zhrniem niekoľko faktov, ktoré boli vo filme v spojení so snívaním ako takým a vedomom snívaní prezentované:
AD1) uvedomenie sna nastáva po tom, čo si subjekt (spáč) uvedomí, že si nepamätá, ako sa do tejto konkrétnej situácie dostal;
AD2) vo filme subjekt komunikoval s projekciou ako s bežným človekom, projekcia bola riadená podvedomím a emóciami;
AD3) projekcie ľudí mohli za určitých okolností subjekt fyzicky napadnúť;
AD4) prebudenie sa zo sna nastalo len v prípade smrti v sne, "nakopnutím" vo fyzickej realite (napríklad pádom zo stoličky -> funkcia stredného ucha), pri kontakte s vodou vo fyzickej realite;
AD5) bolo odporučené, aby si nikto netvoril snový svet na základe spomienok -> možnosť neskoršieho splývania reality a LD (v deji má práve tento neduh veľký význam);
AD6) možnosť snívať vo viacerých úrovniach (snívam vo sne). Vo filme sa hlavní hrdinovia dostali až do 4! úrovne, čo hraničilo práve s INCEPTION=POČIATKOM ľudského podvedomia;
AD7) čas vo sne plynul 5× pomalšie. Pri viacúrovňovom snívaní sa tento čas stále späťnásoboval, vďaka čomu subjekt prežil v LD až snových 50 rokov;
AD8) v LD bolo možné starnutie (v prípade dosiahnutia 4. úrovne);
AD9) bolesť v snoch je reálna -> procesy v mysli nerozoznávajú rozdiel medzi realitou a snom;
AD10) jedna kočka vo sne postavila oproti sebe dve zrkadlá, ktoré vytvárali ilúziu nekonečna. Keď sa do jedného z nich pokúsila vstúpiť, rozbilo sa sklo a otvoril sa nekonečný priestor;
AD11) povrch Zeme bolo možné ohnúť a preložiť ako list papiera;
AD12) sny boli prepojené s fyzickou realitou - keď subjekt hodili počas spánku do vody, vo sne videl, ako sa zo všetkých strán valí voda alebo vonku prší (potom sa prebudil podľa pravidla AD4). Rovnako to bolo aj so zmenou gravitácie.
Určite som nespísal všetko, toto si pamätám teraz z fleku. Na záver len dodám, že film sa oplatí vidieť v kine, sledovaním kinoripu sa pripravíte o množstvo detailov a zážitkov.