Sny - Iný človek - Iné spomienky

Zaujímavé zážitky z vašich snov

Moderátor: Moderátori

Angelo1354
Návštevník
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Pi Nov 04, 2011 0:39

Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Angelo1354 »

Neviem či je to len u mňa ale niekedy v sne stretávam ľudí alebo chodím na miesta o ktorých viem že som tam už bol, niečo sa mi stane v sne si hneď spomeniem že sa mi stalo už niečo podobné a pamätám si to úplne presne. Je veľmi ťažké povedať teraz príklad, pretože nespím. Ale niekedy mám v sne pocit že to síce som ja ale ten človek prežil úplne iný život, ten snový a má vlastné spomienky, skúsenosti a pocity.V sne stretnem človeka a moje snové ja ho pozná , v tom sne aj presne viem čo som s ním zažil a je to známy človek. Samozrejme keď sa zobudím tak nemám šajnu kto to bol ani nič pretože som zase v svojom reálnom tele, iné spomienky, iný človek. Viem že sa to možno ťažko číta a chápe ale budem rád za každú vašu reakciu :)
Aiy
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 61
Dátum registrácie: Pi Sep 13, 2013 17:40

Re: Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Aiy »

Zdar.
Zažil som v snoch niečo podobné, len málo intenzívne. Nazývam to falošné spomienky. Obvykle je to spomienka na nejakú činnosť ktorú som vykonal a preto som sa dostal do situácie v ktorej som - aj keď to nie je skutočné. Raz som mal to šťastie a podarilo sa mi to spozorovať v lucidnom sne, ale nie je to častý jav.
Zaujíma ma tento fenomén. Napíš nám o tom viac...
Ako často sa to stáva? Ako intenzívne sú tie spomienky? Vynárajú sa po jednej alebo naraz? Naväzujú na seba tvoje snové JA z rôznych snov?...
Angelo1354
Návštevník
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Pi Nov 04, 2011 0:39

Re: Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Angelo1354 »

No nestáva sa to veľmi často a ťažko sa mi o tom hovorí, ja o tom viac menej nič neviem, pamätám si že v sne som to bol ja ale mal som za sebou iný život. Väčšinou sa vynorí iba jedna spomienka naraz ako keby "Déjà vu" ale nie zo života ale zo sna, toto som už zažil v sne, tohoto človeka poznám zo sna.... Napríklad uvidím osobu ktorú v reálnom živote nepoznám ale poznám ju, ten v tom sne ju pozná, moje snové ja a napríklad sa jej bojím pretože viem že tá osoba je zlá, viem to zo spomienok....
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 256
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Pali »

Ja si myslím že takéto "falošné" spomienky, vzťahy, rodiny, história, ... sú úplne bežné a priamo súvisia s účelom väčšiny snov.

Myslím si že mi všetci a všetko čo vieme zažívať je produktom Systému vedomia. Tento Systém je založený na informáciách a má dve možnosti:
1. Evolúcia = znižovanie entropie (entropia je miera neusporiadanosti/chaosu) - bude sa vyvíjať v smere k väčšej miere funkčnosti, zložitosti, použiteľnosti, prepojenosti, kooperácie, ... a k väčšiemu množstvu užitočných informácií
2. De-Evolúcia = zvyšovanie entropie - bude sa vyvíjať k menšej miere funkčnosti, ... a k menšiemu množstvu užitočných informácií. Zvyšovanie entropie by teoreticky malo viesť k úplnému zničeniu informácií v Systéme a teda k zániku Systému.

My ako malý kúsok veľkého Systému vedomia máme za úlohu pracovať sami so sebou - so svojim malým množstvom informácií. Máme sa naučiť ako usporiadať/pospájať svoj vnútorný systém a ako usporiadať a pospájať svoj systém s inými systémami mimo nás.
- preto platí že má zmysel pracovať len na zmene seba samého

No a teraz k snom:
Sny sú jednoducho ad-hoc triedy, v ktorých sa môžeme spoznávať. Môžeme v snovej/nefyzickej realite trénovať na dianie, ktoré nás čaká v tejto "fyzickej" realite.
V snovej realite máme možnosť zažívať veci, ktoré sa nám v bežnom živote nemôžu stať. Koľkí z nás majú strach z fyzického násilia, avšak v bežnom živote jednoducho nie je priestor na konfrontovanie tohto strachu cez priame zážitky? A tak potom môžeme v snoch utekať pred všelijakými monštrami. Alebo môžeme chrániť svoju rodinu voči útočníkom a môžeme zistiť ako sme naozaj statoční .. alebo ako sme pokakaní zoči voči útočníkom aj keď ide o našich najbližších.
Sny sú ako full-immersion (plný ponor) virtuálna realita generujúca náhodnú scénu za účelom riešiť nerovnováhu/strachy v našej bytosti (duši ?).

Ja si preto najviac všímam v snoch moje dojmy, moje uvažovanie a akcie, ktoré som si vybral. Hlavne sa sústredím na svoju motiváciu, prečo som si vybral isté akcie v daných scénach. Detaily môžu mať nejakú užitočnú symboliku, ale v tom sa dá veľmi ľahko stratiť .. hlavne ak sa do toho oprie intelekt v područí strachu (moja obľúbená definícia ega), keď intelekt/myseľ začne konštruovať verziu vysvetlenia sna, ktorá potvrdzuje aký sme úžasní. Úplne ignorujúc fakt, že sme sa rozhodovali z podliehajúceho strachu a že výsledky v snovej scéne neboli nejako úžasné.

Hovorím že vedomie nikdy nespí - "pracujeme" na svojom raste cez deň aj v noci. Všetky zážitky sú informačné vstupy/input pre náš systém (našu bytosť). Preto je dobré vytvoriť si hravý a ľahký prístup k životu vo všeobecnosti a užívať si všetko to "učenie" a "prácu". ;)
Aiy
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 61
Dátum registrácie: Pi Sep 13, 2013 17:40

Re: Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Aiy »

Na základe vlastného výskumu snov som došiel k podobnému názoru - sny sú (veľmi často ) skúšky vlastných reakcií na situácie ktoré nezažívame a vymykajú sa dennej rutine. Väčšinou je (u mňa) predmetom skúšky nejaká dilema - napr. či pomôžem cudziemu človeku aj keď preto zmeškám niečo pre mňa dôležité. Falošné spomienky tak dodajú na dôveryhodnosti scenára sna.
Ale veľká čast snov sú situácie, do ktorých sa možno reálne dostanem. Príklad - nikdy som neomeškal autobus, ale v snoch sa mi to stáva.
Také sny vnímam ako varovanie - Pozor, na túto situáciu nie si pripravený, keď sa zobudíš, niečo s tým prav... Po takom sne mávam nad čím premýšľať a pár krát to zlepšilo moje reakcie vo fyzickej realite.
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 256
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Sny - Iný človek - Iné spomienky

Príspevok od používateľa Pali »

Ešte sa mi žiada napísať po prečítaní tvojho príspevku Aiy nasledovné:

Ja vnímam dej snov ako veľmi flexibilnú a otvorenú reprezentáciu nejakých emócií/"energií", ktoré sú v jadre všetkej interakcie a komunikácie.

Príklad:
Povedzme že metaforicky sa má udiať špecifická interakcia červenej so zelenou.
Táto interakcia sa udeje a podľa mňa je až následne interpretovaná našou pozemskou mysľou vo forme symbolov a konceptov, ktoré tuto poznáme. V zásade si myslím že by stačila aj tá interakcia v najpôvodnejšej úrovni diania. Avšak ak niektoré veci vieme pochopiť spôsobom, ktorý je prospešný pre vývoj úrovne nášho vedomia, núka sa nám možnosť pracovať s veľmi oklieštenou verziou diania vo forme pozemských konceptov a symbolov.

Takže tá špecifická interakcia červenej a zelenej môže byť scéna, kde v roli 7-ročného dieťaťa vylejem polievku na čistý biely obrus a začnem sa trápiť následkami. Toto isté by sa dalo reprezentovať aj v dianí, kde som bol u niekoho na návšteve a omylom som niečo rozbil. Alebo by to mohlo byť reprezentované aj v scéne, kde sa bojím že zmeškám autobus. Prípadne že som neodovzdal nejakú školskú prácu. Prípadne že nestíham alebo som neodovzdal nejaký pracovný projekt.
... a tak podobne

Hovorím že podľa mňa netreba preceňovať konkrétne dianie a symboliku v snoch. Na druhej strane, kto hľadá, ten nájde - aj veštenie zo sypaného čaju na spodku hrnčeka vie dať zaujímavé a pravdivé usmernenie. Je to tým, že v každom komplexnom systéme s vysokou mierou neurčitosti/neistoty výsledku, je veľká subjektivita. S vysokou mierou subjektívnej interpretácie sa otvárajú dvere podnetom z intuície, akaše, databázy reality, ...
Napísať odpoveď