Pali a uvedomenia

Čo sa inde nevošlo

Moderátor: Moderátori

Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

Včera som mal možnosť všimnúť si, že sa každý z nás pozerá na svet z pozície "obete" alebo z pozície "tvorca" vo vlastnom živote.
Rozhodol som sa tu o svoje pozorovanie podeliť a zistiť zároveň, či niekto vníma túto tému inak, aby som si prípadne svoj pohľad na veci poupravil.

Obvykle prepíname medzi týmito dvoma pohľadmi podľa naučených zvyklostí - podľa programov, ktoré sme si vytvorili a ktoré väčšinu času nechávame bežať automaticky (nevedome).

Konkrétne včera som si uvedomil že je možné žiť a fungovať asi aj z veľmi silnej pozície "obete". Avšak takéto fungovanie je sprevádzané neustálou snahou kontrolovať, manipulovať a silovo pôsobiť. Je to iste nesmierne vyčerpávajúci a frustrujúci spôsob fungovania. Myslím že s takýmto prístupom bude chýbať v živote radosť a uvoľnenosť.

S postojom k životu z pozície "tvorca" sa zjavne nedá prehrať - nedá sa neuspieť, lebo:

- Všetko zlé čo sa stane som si vytvoril sám pre seba a aj keď tomu nemusím teraz rozumieť a nemusí sa mi to páčiť, je to pre mňa obohacujúce a dáva mi to dôležité poznanie do budúcnosti. Prekážky sa stávajú obohacujúce a teda "dobré". Prichádza takto do diania viac uvoľnenosti. S uvoľnenosťou prichádza kreativita a s kreativitou riešenia. Nehovoriac už o tom, že je s týmto postojom menšia potreba zvyšovať v sebe mieru napätia a utrpenia (psychickej bolesti), cez vnútorný či vonkajší boj.

-Všetko dobré čo sa stane je tiež mojim výtvorom a môžem byť sám sebe vďačný. Prejavovaním vďaky sa posilňujú mechanizmy tvorenia toho "pozitívneho" a konštruktívneho/budujúceho v živote ako aj všímania si svojich tvorivých schopností s odstupom. S odstupom znamená "meta-cognition", čo je jedna zo schopností mozgu trénovaná pri klasickej meditácii a prináša schopnosť fungovať vedomejšie (menej na automatike). A s vedomejším fungovaním sa posilňuje pozícia "tvorca" - stáva sa predvolenou pozíciou čoraz častejšie.
Naposledy upravil/-a Pali v Ut Aug 18, 2015 20:11, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
psychonaut
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 136
Dátum registrácie: Št Jún 25, 2015 11:52
Kontaktovať používateľa:

Re: Uvedomenie o využívaní pozície "obete" a "tvorcu" v živo

Príspevok od používateľa psychonaut »

Tak držím ti palce.
To iste - človek sa dokáže veľa naučiť aj na bolestivých situáciach - aj ja som ich veľa zažil.
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

UVEDOMENIE 2

Lásku cítime vtedy ak sa rozhodneme aj na vzdory všetkým okolnostiam obdivovať inakosť a jedinečnosť niekoho druhého. Vnímať každý okamih s danou osobou ako nádherný dar od života a radovať sa z toho.

- táto radosť bez očakávania, bez naviazania sa, bez závislosti .. toto je láska

To čo si nazývame v bežnom svete slovom "láska" je len obyčajná závislosť. Závislosť vzniká tam, kde je strach a kde sa na jeho zmiernenie potrebujeme na niečo naviazať.
Je smutné ak máme takto pomýlené pojmy a ospravedlňujeme si svoju zadubenosť tým že závislosť a lásku nevieme rozlíšiť.
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

UVEDOMENIE 3

Často pozorujem u seba aj u druhých ľudí že zdanlivo vieme čo máme robiť a vieme aké konanie je "správne". Napriek tomu sa akoby nevieme odhodlať a vykročiť "správnym" smerom. Práve tento týždeň som si trochu lepšie vyjasnil v čom spočíva problém.

Myslel som si totiž že ak viem čo je "správne", tak tento poznatok je automaticky aj rozhodnutie robiť to. Veď čo som hlupák, že nebudem robiť to, čo považujem sám za "správne"?
Ak potom pozorujem že stále robím to "NEsprávne", samozrejme sa začnem karhať, vnímať sám seba ako "menej správny/dobrý", a neraz sa rozhodujem uniknúť od tejto stupňujúcej sa frustrácie konštatovaním typu "ja som už raz taký".

Pritom je to jednoduché. Len som si intelektuálne porozumenie pomýlil s rozhodnutím.
Moment rozhodnutia sa je výsledok predchádzajúceho vnútorného procesu, kde dozrievam do bodu v ktorom už nemám žiadne pochybnosti a idem si v smere daného rozhodnutia.
Intelektuálne porozumenie je pritom len povrchné dianie, ktoré obvykle nemá dostatočnú silu a hĺbku, aby nás ovplyvnilo na úrovni poznania a konania.
Inak povedané:
- Ak si hovorím "musím" a "mal by som", MYSLÍM SI že viem čo je "správne" - moment rozhodnutia ešte neprišiel.
- Ak si hovorím "chcem", alebo ani nič nehovorím len robím, VIEM čo je pre mňa správne - bol tam moment rozhodnutia.

A takto vidím že všetky "zlozvyky" a "závislosti", pri ktorých sa mi ľudia v živote karháme ak nerobíme to, čo považujeme za "správne", sú len výsledkom tohto omylu. Ešte sme sa jednoducho nerozhodli, lebo nenastali potrebné vnútorné zmeny. Ešte neprišlo vnútorné poznanie, ktoré by nám umožnilo vidieť že daný "zlozvyk" alebo "závislosť" pre nás nie je vhodné.

Veríme intelektuálne, že zdravo sa stravovať je dobré, ale nevieme že je to pre nás dobré. A viera nestačí. Len poznanie prináša vnútornú zmenu.
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

UVEDOMENIE 4

Najťažšie chvíle v živote prichádzajú, keď si myslíme že nám niekto hovorí že sme to, čoho sa vo svojom vnútri najviac obávame. Keď počujeme že ľudia vo vonkajšom svete v nás vidia to, čo sme vždy urputne skrývali pred nimi a hlavne pred sebou.
- Si zlý!
- Si neschopný!
- Nezaslúžiš si lásku!

Bolí to a vtedy reagujeme z našej vlastnej bolesti najkrutejšie. Dávame tú bolesť za vinu osobe, ktorá v nás videla to, čo sami pred sebou skrývame. Vidíme za našu bolesť osobu, ktorá nám ponúkla zrkadlo.

Pritom toto zrkadlo je ten najkrajší dar aký kedy môžeme dostať. Ako inak by sme mohli zbadať vlastných démonov vo svojom vnútri? Nemôžeme ich porozumieť a spraviť z nich svojich pomocníkov, ak od nich neustále odvraciame zrak.
A takto môžeme vidieť že to čoho sme sa báli - naši "démoni", sú v skutočnosti "anjeli", ktorí nám chcú pomáhať. Chcú nám ukázať našu vlastnoručne vytvorenú neviditeľnú klietku a majú záujem ukázať nám väčší, pestrejší, slobodnejší svet.

Ďakujem za všetky zrkadlá.
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

UVEDOMENIE 5:

Kedysi som si myslel že odpútanie sa od vonkajšieho diania vo svete je cesta k radosti v živote.
Odpútanie sa mi dávalo prehľad a pocit bezpečia. Bolo to príjemné a fajn - bol som spokojný. Začínam si však uvedomovať že spokojnosť je niečo iné ako radosť. Radosť je niečo čo rozžiari človeka a niekto takýto vníma celý svet rozžiarený. Spokojnosť je nejaká hnedo-šedá stabilita.
Dokáže hnedo-šedá farba žiariť? Možno pre niekoho radostného, ak sa na takéto farby pozerá.

Takže som si položil otázku čo to vlastne je tá hnedo-šedá "spokojnosť". Najbližšie k tomu sa mi vynorili slová ako "stabilita", "istota" a "bezpečie". Nie, toto iste nie je žiarivá radosť.

Ako teda prichádza radosť?
Ak radosť neprichádza z odpútania sa od vonkajšieho sveta, tak možno prichádza opačným konaním.

Prichádza teda radosť cez naviazanie sa na vonkajší svet?
Áno, takto to je. Ale potom sme na húsenkovej dráhe v "zábavnom parku života". Už sa potom "pripútaní" vezieme hore, ale aj dolu. Už tam sú s príjemnými chvíľami aj tie menej príjemné. A pri tých menej príjemných sa my cnie po mojom odpútanom, bezpečnom pozorovaní z nadhľadu. Tam sa však už len tak ľahko nedá odpútať - už som v pasci, lebo som sa pripútal na to príjemné.

Áno, mám to! Utrpenie sa dá pustiť, ak sa naučím pripútať sa k vonkajšiemu svetu a dianiu v ňom, ale zároveň budem odpútane pozorovať svoje pripútanie. To povedie to k prežívaniu radosti z príjemných chvíľ z dvoch pohľadov "vo vnútri diania" aj "nad" vecou. To povedie k rovnakému pohľadu aj pri menej príjemných chvíľach v živote, kde práve pohľad "nad vecou" smerovaný na vlastné prežívanie, vie uľahčiť alebo dokonca spríjemniť pripútané prežívanie "vo vnútri" veci/diania.

Pripútanie sa na vonkajšie dianie a odpútané pozorovanie svojho pripútania je to čo vedie k radosti v živote, bez toho aby sme sa niečoho vzdali.
Aiy
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 61
Dátum registrácie: Pi Sep 13, 2013 17:40

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Aiy »

Chápem to správne, že radosť nachádzaš vo veciach bežného života a pritom si dokážeš nebrať osobne nepríjemné veci?
Čo znamená byť pripútaný?
Pali
Člen fóra
Člen fóra
Príspevky: 257
Dátum registrácie: Pi Jún 21, 2013 9:18
Bydlisko: Bratislava

Re: Pali a uvedomenia

Príspevok od používateľa Pali »

Ahoj Aiy,

Je to u mňa vo vývoji, ale ak sa zadarí, tak áno - vtedy je život prežívaný v bdelej prítomnosti tu, a zároveň som odosobnený od svojho vnímania daného prežívania.

Pripútanie je nevedomé uchopenie veci/človeka/situácie, ktorá s tebou potom máva na svojej ceste.
A keď sa nechceme pustiť, tak nás na svoju cestu berie so sebou. Vzniká tam často utrpenie lebo mi chceme ísť inam a tá vec na ktorú sme sa pripútali si ide jednoducho prirodzene svojím smerom.
Nespokojnosť, frustrácia, porovnávanie a utrpenie sú výsledkom.
Napísať odpoveď