Zatiaľ sa šamanizmus nestal mojou životnou cestou. No už par rokov sa zaujímam o výskumy zmenených stavov vedomia, ktoré sa tykajú ako šamanizmu, tak mystiky, transpersonálnej psychoterapie, NDE, OOBE, psychedelík. Ako študent psychológie sa na tieto veci pozerám predovšetkým z pohľadu transpersonálnej psychológie. Na to aby som vedel aký majú šamani vzťah k psychedelikám nemusím praktikovať šamanizmus 10 rokov, stačí zalistovať v literatúre, ktorú napísali ľudia venujúci sa výskumom týchto oblastí značnú časť života a ktorej som už stihol naštudovať hojne

Okrem toho mám informácie z prvej ruky, keďže som v osobnom kontakte človekom, ktorý sa zaoberá medzikultúrnymi výskumami a nejaké tie mesiace pobudol v šamanských kultúrach, samozrejme aj ako účastník šamanských obradov. Čo sa týka osobného kontaktu s technikami zmenených stavov vedomia, tak zatiaľ som stihol absolvovať iba základný kurz FSS, holotropné dýchanie a nejaké sedenia so salviou divinorum. Nemám potrebu to urýchlovať a bezhlavo sa do toho hrnúť, pokiaľ sa necítim dostatočne pripravený.
dr.Katz napísal:a dá se v těchto středoevropských podmínkách vůbec hovořit o nějaké šamanské praxi? bez kontaktu se skutečným šamanem, který ti ukáže cestu?
Dokonca ani Harner si o sebe nedovolil tvrdiť že je šamanom. No zdá sa mi, že tu s tým asi podaktorí nemajú problém označiť sa za šamana s dlhoročnou praxou, bez toho, že by boli vyškolený skutočným šamanom.