To vieš lebo to máš zažité alebo si myslíš, že to vieš lebo ti to povedal tvoj rozum, resp. si to niekde čítal?
ako som povedal, nechcem rozbehnúť brutálne hlbokú filozofickú diskusiu, takže len stručne:
- existuje stroj, ktorý dokáže negovať to, čo mu príde ako vstup a posielať to na výstup (napr. obyčajný komp)
- ak by bola budúcnosť poznateľná, tak by sme predpoveť o výstupe tohto stroja priviedli na jeho vstup ... ostatné je ľahko domysliteľné
a z toho jednoducho vyplýva, že alebo budúcnosť nie je deterministická (teda to čo sa "má" stať sa mení s časom) alebo budúcnosť nie je poznateľná (predpovedateľná) ...
logicky existujú iba dve možnosti
1. buď je budúcnosť pevne daná a potom nie je
nijak možné ju predpovedať
2. alebo je budúcnosť "náhodilá" a tým skôr nepredpovedateľná
samozrejme ja sa prikláňam k druhej možnosti s tým, že budúcnosť sa dá lepšie či horšie odhadnúť, ináč by sme asi neprežili nie to ešte dokázali vyslať sondu na Mars ... teda dá sa povedať, že vieme celkom dobre, čo spôsobia naše akcie a vieme celkom dobre "predpovedať" budúcnosť, aj keď samozrejme nie na 100%
WW6, popíš, čo si predstavuješ pod pojmom cesta do budúcnosti?
podľa mňa je to asi tak, že v tvojej mysli sa objavia obrazy (resp. iné vnemy), o ktorých máš pocit, že ukazujú (predznamenávajú) to, čo sa ešte len stane ... avšak ty si v súčastnosti aj tvoje predstavy sa dejú v súčastnosti, takže o žiadnej ceste do budúcnosti nie je správne hovoriť ... je to skôr akýsi read-only
pohľad do pravdepodobnej budúcnosti
fuh a to som nechcel rospisovať