Ja osobne verim v osud ciastocne - tzn. ze osud nam pripravi nejaku situaciu, napr. bananova supka na chodniku, a my potom mame viacero moznosti, v tomto pripade sa mozeme tej supke bud vyhnut, alebo sa na nej posmyknut a zlomit si ruku a pod.
Osud
Moderátor: Moderátori
Osud
Vsimol som si, ze tu chyba tato tema, tak som zvedavy na vase nazory 
Ja osobne verim v osud ciastocne - tzn. ze osud nam pripravi nejaku situaciu, napr. bananova supka na chodniku, a my potom mame viacero moznosti, v tomto pripade sa mozeme tej supke bud vyhnut, alebo sa na nej posmyknut a zlomit si ruku a pod.
- Dusanko
- Člen fóra

- Dátum registrácie: Pi Nov 09, 2007 2:22
- Kontaktovať používateľa:
Hacket, tak to urcite NIEHacket napísal:a na jednom fotre som aj čital že vecdi "vynašli" rovnicu podľa ktorej je užvšetko určene..no neda sa do nej jedna vec dosadiť..a to poloha všetkych veci
A mimo tejto poznamky: Urcite nemoze byt VSETKO dopredu urcene, lebo tym by si celkom poprel slobodnu ludsku volu ako zaklad zivota:) podla mna teda ....
Vsetko je inak
- Dusanko
- Člen fóra

Re: Osud
Ale jasne ze ciastocne sa nieco asi da predpovedat respektive vzdy to len s istou pravdepodobnostou vyjde lebo nejaka slobodna vola vzdy moze zasiahnut si myslim. Aky by bol potom zmysel tohto celeho keby dopredu vsetko dane?
Vsetko je inak
vedci si mysleli ze vesmir je deterministicky (da sa urcit zo zaciatocneho stavu koncovi) tak v 19 a zaciatkom 20 storocia. lenze potom prisla kvantova fyzika a Heisenbergov princip neurcitosti a teda vyslo ze vesmir je nedeterministicky. (slavny vyrok Einsteina: Boh nehra kocky! je jeho nesuhlas vyjadrenim s kvantovou mechaikou) tato neurcitost vypliva z toho ze pozorovanie meni objekt pozorovania. teda vesmir by mohol byt deterministicky pre nejaku entitu (napr Boh) ktora by dokazala pozorovat stav vesmiru bez ovplivnenia.
a na odlahkcenie. stvorenie sveta podla kvantovej fyziky
Raz si tak boh obzeral nicotu a zamarilo sa mu ze tam nieco je. tak sa prizrel lepsie a kedze pozorovanie meni stav pozorovaneho bum z nicoho vznikol vesmir.
EDIT: opravene meno.
a na odlahkcenie. stvorenie sveta podla kvantovej fyziky
Raz si tak boh obzeral nicotu a zamarilo sa mu ze tam nieco je. tak sa prizrel lepsie a kedze pozorovanie meni stav pozorovaneho bum z nicoho vznikol vesmir.
EDIT: opravene meno.
Naposledy upravil/-a nou v So Nov 22, 2008 17:12, upravené celkom 1 krát.
Prídem si po teba.
- Dusanko
- Člen fóra

V podstate ano, az na to, ze nedeterminizmus vesmiru nevyplyva z faktu, ze meranie ovpyvnuje stav pozorovaneho objektu. Nedeterminizmus je principialnou sucastou povahy mikrosveta a realizuje sa bez ohladu na to, ci nejaky mikroskopicky jav pozorujeme, alebo nie.
A na zaver povedzme radsej Heisenbergov princip neurcitosti, aby sa chudak Werner v hrobe neobracal
A na zaver povedzme radsej Heisenbergov princip neurcitosti, aby sa chudak Werner v hrobe neobracal
Vsetko je inak