Pjiotrik, ďakujem za linky. Rozumiem tak na 60%

ale je to niečo na čo som myslel. Proste matematicky, racionálne nahliadnuť do duchovna / sveta ktorý nepoznáme.
Z vašich reakcií som si ale uvedomil že duchovno je dosť subjektívna vec a tiež že v tom sám nemám celkom jasno.
Ale aby som odpovedal na otázku od WhiteWolfSix, tak duchovný svet považujem za niečo vzdialené tomuto nášmu i keď si myslím že je to vzájomne prepojené. To čo vidím, môžem ohmatať, počuť je niečo samozrejme materiálne ako aj telo, ale ako človek mám v sebe istú duchovnosť, niečo čo mi dovoľuje uvedomovať si sám seba, tvoriť alebo už len existovať ( tom prípade v sebe majú istú duchovnosť všetky živé bytosti). Duchovno je teda aj v tomto svete ale skrze život.
Ak ale chcem definovať duchovno nejak špecifickejšie tak pre mňa má hlavne tieto prvky:
- je tajomné/nepoznané
- má veľa premenných (subjektívne zážitky, ktoré sa tiež môžu/nemusia objaviť)
- niečo čo mám na dosah ruky no napriek tomu to nemôžem pocítiť zmyslami v tomto svete
A tiež neviem či je možné to všetko spájať do jedného slova. Možno existuje duchovno ktoré sa dá objaviť, pochopiť racionálne, vypočítať, zmerať, vidieť. A možno existuje duchovno ktoré už je mimo tieto veci.