1.stupeň: Kdykoliv během dne nebo prostě v normálním stavu zavřete oči a představíte si například nějaký předmět (řekněme třeba červené auto) nebo zvuk (například třeba jak něnkdo říká "nazdraví") - jak tuto představu vnímáte? Chtěl bych porovnat jak se liší stavy představivosti jednotlivých lidí a jinak než popisem to prostě nejde.. Já bych řekl, že pokud si vyvolám takovouto představu 1. stupně, objekt, řekl bych, přímo nevidím, resp. vidím ho jakoby "v dálce" nebo "Mlhavě" "tmavě" (?) jsou to blbá přirovnání, ale nevím jak lépe to popsat :-\ Když si takto vyvolám např. zvuk slyším ho, tak nějak "sabě" nebo také jakoby "zastřeně" a " z dálky"...
2. stupeň - řekl bych, že se jedná o hypnagogickou představivost, ale nejsem si tím vůbec jistý. Občas se mi to podaří při relaxaci nebo při usínání (ale bohužel jen málokdy) - je to o dost odlišný stav - vím že jsou to pouze mé představy, ale mají mnohem konkrétnější podobu. Zatímco v 1. stupni představované objekty v podstatě pouze "cítím že tam jsou" tak zde je skutečně přímo vidím - tzn. jakobych je skutečně vnímal zrakem - jsou mnohem jasnější. Zezačátku přicházejí samy - jsou to většinou jen útržky, spíše jen představa jedné konkrétní věci či předmětu, ne tedy celé scény nebo děje. Většinou, když tyto představy (ať už obrazové či zvukové nebo i hmatové) zaznamenám, kopne mě to zpátky do 1. stupně. Párkrát se mi ale podařilo tenhle stav stabilizovat a využívat tuto předtavivost aktivně - představoval jsem si ve zvýšené realističnosti co jsem potřeboval - ne není to ještě ld, je to skutečně jen představa, jako kdyby jste teď zavřeli oči a přestavili si dejme tomu ono červené auto a skutečně ho v tépředstavě dokonale viděl...a ještě:když např. při usínání při relaxaci zaselchnu v mysli například zakašlání, nebo někoho jak říká nějaká slova atp. - je to ale jiné, než když si jenom obyčejně představíte jak něnkdo něco říká - je to, řekl bych sluchová halucinace.. Ano - toto je běžná hypnagogická představa, kterou známe všichni, ta by ale měla trvat jen několik vteřin - když se mi ji ale podařilo stabilizovat a využít k vizualizaci čehokoliv jsem chtěl po dost dlouhou dobu je to stále ještě obyčejná hypnagogie??? Zajímavé také je, že přechod mezi 1. a 2. stupně není plynulý, ale přichází náhle a najednou - je to skutečné přepnutí na vyšší stupeň, jako když stisknete vypínač - prostě najdnou jsi v tomto stavu, který je spojen z dost odlišnými pocity, je to jakoby intenzivnější vnímání nebo tak nějak, nevím jak to popsat, je to prostě jinej zvlášní pocit.
no a 3. stupeň = LD, takže absolutní reálnost a nulové spojení se skutečným světem, představa celých scéna a dějů..
Má mi k tomu někdo co říct? Jaké jsou poznatky zkušených cestovatelů a lucidních snílků?
Tady jsem se to pokusil vyjádřit v grafické podobě, v mezích možností (ono taky jak obrazem vyjádřit pocity a představy, že?)