Astrálna etika

Všetky ďalšie témy o astrálnom cestovaní

Moderátor: Moderátori

OBI-VAN
Člen fóra
Člen fóra
Dátum registrácie: Ne Nov 13, 2005 10:19

Astrálna etika

Príspevok od používateľa OBI-VAN »

rozdelenie od temy LD vs. OBE (sorer)

nenapadlo te ibbet ale nekdy (ani ve snu?? :chat: ) ze nektere schopnosti nelze beztrestne zneuzivat k vlastnimu prospechu?
A sice bud prestanou fungovat nebo se to obrati proti tobe? (jakymkoliv zpúsbem).
Ze existuji treba dimenze/prostory, kam se muze dostat jen ten, kdo jiz NENI schopen a nema zajem a nenecha se nikym nicim zlakat k tomu aby ziskane schopnosti/znalosti zneuzil?

I kdyz z naseho pohledu muzou vypadat pohnutky a duvody pomoci "nadprirozenym" zpusobem druhym, casto ma to co se deje hlubsi smysl a duvod.
To ze neco se nedeje "zcela bezne" a ze o tom "vsichni verejne nevedi", v zadnem pripade neznamena ze to tak neni.

Ale, kazdy jsme asi nekdy byly v mnoha oblastech stejni skeptici tak jako ty :roll:
Používateľov profilový obrázok
Hanawa
V.I.P.
V.I.P.
Dátum registrácie: Št Jún 10, 2004 13:06

Príspevok od používateľa Hanawa »

Čo znamená zneužiť? Neexistuje nijaká autorita (mimo nás), ktorá by rozdeľovala veci na dobré a zlé. Takéto veci vyplývajú z dualistickej mysle a podľa mňa sú vzdialené reálnej podstate ...

Netrúfam si odhadnúť nakoľko je možné povedzme kradnúť heslá pomocou RV(OBE) ale ak to nie je možné, tak určite nie preto, že by to bolo nemorálne. Veď to by bolo vyslovene smiešne. Napr. utekať je fajn, ale keby si nedajbože chcel utiecť pred políciou, tak je to zneužitie schopností na vlastný prospech a nohy ti určite odmietnu poslušnosť, lebo také sú také sú najvyžšie zákony prírody ... Skúsme mať trochu triezvejší pohľad na svet ...
WhiteWolfSix
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Št Júl 01, 2004 18:45
Kontaktovať používateľa:

Re: LD vs. OBE

Príspevok od používateľa WhiteWolfSix »

Otázka ohľadom hľadania, kradnutia a podobne úzko súvisí s pochopením ako to v astrále vyzerá. Už som to tu síce spomínal, ale stručne to zopakujem ešte raz. Astrálny svet nie je 100% odrazom nášho fyzického sveta a preto je akékoľvek dokazovanie v porovnaní s fyzickou realitou ťažké.

Príklad: Hľadanie nezvestnej osoby sa môže skomplikovať jednoducho tým, že astrálny cestovateľ príde na miesto jej dlhodobého pobytu v čase, keď tam reálna osoba už nie je, no on vníma jej energetický otlačok. Ak sa na to nešpecializuje, je vysoko pravdepodobné, že sa pomýli, aj keď z jeho pohľadu sa nemýlil, pretože osobu skutočne videl.
Obrázok
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN portál
OBI-VAN
Člen fóra
Člen fóra

co je to strizlivy pohled na svet ?

... Neexistuje nijaká autorita (mimo nás), ktorá by rozdeľovala veci na dobré a zlé. Takéto veci vyplývajú z dualistickej mysle a podľa mňa sú vzdialené reálnej podstate ...

jaka je podle tebe realna podstata?
souhlasim v tomhle s vyjadrenym nazorem ww6.
Pokud chces presto srovnani vem to ze existuji i jine nez nam dosud zname "fyzikalni zakony". Sice velmi nepresne avsak presto prirovnani: neco ve smyslu akce a reakce

Netrúfam si odhadnúť nakoľko je možné povedzme kradnúť heslá pomocou RV(OBE) ale ak to nie je možné, tak určite nie preto, že by to bolo nemorálne. Veď to by bolo vyslovene smiešne.
pochopitelne to je mozne, akorat ze ti co by to dokazali k tomu nemaji zadnou motivaci (tedy vetsina z nich) pokud vedi ze by si tim daleko vic dlouhodbe uskodili nez by evt. kratkodobe ziskali....

Skúsme mať trochu triezvejší pohľad na svet ...
jaky je podle tebe strizlivy pohled na svet, takovy jako se uci momentalne ve skole?
:shock:
Zrak1
Člen fóra
Člen fóra
Dátum registrácie: Ne Okt 23, 2005 17:37

Príspevok od používateľa Zrak1 »

Ibbeta, určite to myslíš dobre, ako každý jeden človek, pretože som presvedčený, že ľudia sú všetci v podstate dobrí. Mám ale pocit, že sa sám brániš niečomu, čo ani len trocha nepoznáš a teda nemôžeš vedieť čo je triezvejší pohľad na svet, pretože nemôžeš porovnávať (porovnávanie však nie je účelom). Druhou vecou je, čo vnímaš pod pojmom triezvejší pohľad, pretože ak je merítkom hystória a jej zvyklosti, ktoré dedíme po našich predkoch, pričom veľa ich je zakotvených aj v zákonoch SR a inde, nemyslím že máš tu správnu "šablónu", pretože práve materializmus, ku ktorému tento svet dospel je jedným z hlavných problémov, ak nie hlavný, skutočného poznania. Preto napríklad ľudia, ktorí ovládajú OBE by nekradli heslá, pretože sú v rámci svojich monžostí odosobnený od materializmu a OBE sa snažia praktikovať z úplne iných, hlbších dôvodov, ktoré sa ťažko popisujú, pretože tieto dovody sú skôr v rovine citov, ktoré sa naozaj popisovať slovami nedajú. Preto by mal človek nájsť motiváciu pre venovanie sa OBE v sebe a nie kvôli tomu, aby mal človek rozhľad a mohol porovnávať. Z tohto dôvodu by sa ti to podľa môjho názoru nikdy nepodarilo. Ako napísal OBI-VAN v prvej reakcii na tvoju, teda niečo v tom zmylse, že existujú pravidlá, ktoré my nepoznáme a ak by človek chcel OBE zneužiť (myslím, že stačí aj náchylnosť k tomuto, ktorú má človek v podvedomí), proste sa von z tela nedostane. Každý má však svoj názor a ja verím, že všetci raz spoznáme pravdu takú, aká naozaj je. Niekomu to bude síce trvať véééla životov (tým nemyslím teba, môžem to byť aj ja) a niekomu menej. :wink:

Ešte som chcel dodať, že človek môže mať akékoľvek ušľachtilé dôvody na praktizovanie OBE, ale veľmi často nie je dobré zasahovať iným do ich karmy, teda im pomôcť, pretože by sa im takto mohlo viacej ublížiť. Krátkodobé pozitíva môžu spôsobiť dlhodobé negatíva. Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Citáty hystorických osobností sú na zamyslenie, väčšinou za nimi býva schovaná hloboká pravdivá myšlienka. :santa:
Hanawa
V.I.P.
V.I.P.

ObiVan: mám pár otázok ...
Čo z toho, o čom tu rozprávaš si sám zažil?
O kom rozprávaš keď hovoríš "akorat ze ti co by to dokazali k tomu nemaji zadnou motivaci", prezradil ti to niekto o sebe, komu veríš?
Odkliaľ máš tú sadu pravidiel "akcia=reakcia", ktoré by mali usperňovať tvoje konanie? Získal si ju dlhodobým pozorovaním vlastných skutkov a reakcií na ne? Mám za to, že nie. Ak je tak, potom teda tvoje tvrdenia sú založené iba na viere nie na skúsenosti.

Vysvetli mi, prosím, aká bude reakcia na akciu "ukradnutie hesla pomocou RV(OBE)" a prečo ... Ak veríš, že na "zlé" skutky bude reakcia "zlá" pre ich konateľa, tak mi, prosím, vysvetli podľa čoho a kto rozdeľuje skutky na "dobré a zlé" ...

To isté aj pre zraka ... Ktorý si ma poplietol ibbetou ...
Zrak1
Člen fóra
Člen fóra

Hanawa

Nemáš pravdu v tom, že všetko je založené na viere. Viera musí predsa od nekadiaľ prameniť, teda na základe niečoho musí v človeku vzniknúť a tým základom sú práve zážitky z OBE. Ono sa to ťažko chápe, pokiaľ človek nezažije niečo, čo bežne človek nezažije. Nechce sa mi tu rozpisovať moje zážitky, jeden z nich som rozpísal v príspevku "Potrebujem učiteľa?", ale nemôžeš robiť predčasné závery o iných citujem:

"Odkliaľ máš tú sadu pravidiel "akcia=reakcia", ktoré by mali usperňovať tvoje konanie? Získal si ju dlhodobým pozorovaním vlastných skutkov a reakcií na ne? Mám za to, že nie. Ak je tak, potom teda tvoje tvrdenia sú založené iba na viere nie na skúsenosti. "

pokiaľ si nezažil niečo čo v tebe tú vieru vzbudí. Ak nepoznáš - nesúď. :roll:
Hanawa
V.I.P.
V.I.P.

Zrak:
Nesúdim. Iba som vyslovil domnienku. Ak to naozaj vieš z vlastnej skúsenosti, potom to pre teba neplatí. Ale tvoja skúsenosť nie je moja a preto tvoj názor nezdieľam.

Viera, tak ako ju chápem ja, je úplne niečo iné ako poznanie. Ak som niečo zažil na vlastnej koži, tak hovorím, že "viem". Ak som to nezažil, ale získal som to z druhej ruky, tak potom ak to vyplýva z môjho balíka "vedomostí", tak onálepkujem nálepkou "verím", ak to protirečí, tak nálepkou "neverím" a zvyšok nechám len tak ...
Zrak1
Člen fóra
Člen fóra

Hanawa:

V poriadku, to naozaj beriem. Chybou celej tejto debaty je asi práve to, že možno si niektorí myslia (možno oprávnene), že ich tu niekto o niečom presviedča. Ak človek niečo "vie", alebo v niečo "verí", neznamená to, že s ním musia súhlasiť ostatní. Každý je presvedčený o "svojej" pravde, a veľkou chybou ľudstva je, že sa snažia o nej presvedčiť druhých. Každý by mal na tieto veci prísť sám a ak sa potrebuje o tom s niekým porozprávať, musí o to požiadať. Niekto povedal počúvaj všetkých, poraď sa s blízkymi ale rozhoduj sa sám. Platí to vo všetkom aj vo viere či poznaní. Môžeme totiž predložiť naozaj akékoľvek dôkazy alebo výpovede ľudí, ale ak niekto proste nechce veriť, tak nebude. To však nie je chybou.

Všetko je tak, ako má byť. :grin:
OBI-VAN
Člen fóra
Člen fóra

akce-reakce je slozita vec

Čo z toho, o čom tu rozprávaš si sám zažil?
O kom rozprávaš keď hovoríš "akorat ze ti co by to dokazali k tomu nemaji zadnou motivaci", prezradil ti to niekto o sebe, komu veríš?

Ten muj pohled na vec (nic jineho to neni nikomu to nevnucuju je to pouze diskuse a omlouvam se pokud to na kohokoliv pusobilo jinak. Rovnez i do budoucna cokoliv napisu neni nikdy mysleno ze bych nekomu neco chtel vnucovat, maximalne se snazit vysvetlit svuj momentalni pohled na vec) vychazi jak z vlastnich zkusenosti ktere nesouvisi s OBE tak ze zkusenosti jinych (vcetne literatury atd.). Misto OBE si proto muzes dosadit jakekoliv "tzv. mimoradne" schopnosti kterymi vetsina ostatnich nedisponuje, moznosti ci jednoduse tzv. "moc" a ci jednoduse "prevahu" nad kymkoliv jinym a to nejen takove ktere presahuji ramec materialniho pohledu ci materialisticky zjednoduseneho a chapaneho pohledu na "akce-reakce"

Odkliaľ máš tú sadu pravidiel "akcia=reakcia", ktoré by mali usperňovať tvoje konanie? Získal si ju dlhodobým pozorovaním vlastných skutkov a reakcií na ne? Mám za to, že nie. Ak je tak, potom teda tvoje tvrdenia sú založené iba na viere nie na skúsenosti.

Jak pisu vyse, zkusenosti lze urcitym zpusobem zobecnit v podstate i kdyz to muze na nekoho pusobit detinsky ci byt posuzovane jako "vec viry a ne vedeni" a OBE je jen soucasti celeho systemu pro ktera plati nejaka pravidla (ktera nikdo znas nezna maximalne udelal urcite zkusenosti a vice ci mene se poucil z vlasnich a jeste lepe z cizich chyb). Cele je to samozrejme velmi dlouhy ucici proces (podobne jako ve skole :-)

Vysvetli mi, prosím, aká bude reakcia na akciu "ukradnutie hesla pomocou RV(OBE)" a prečo ... Ak veríš, že na "zlé" skutky bude reakcia "zlá" pre ich konateľa, tak mi, prosím, vysvetli podľa čoho a kto rozdeľuje skutky na "dobré a zlé" ...

Bylo by posetile tvrdit ze to presne vim jaka bude "reakce". Je to podobne kdyz bys chtel presnou matematickou rovnici a pocet vln a nakres toho kdyz "hodis kaminek na hladinu jezera" (sorry asi hloupy priklad, nic jineho mne momentalne nenapadlo)
Reakce resp. vysledek zalezi na prilis mnoha faktorech, je absolutne individuelni, jak velky kaminek, kdo ho hodi, pod jakym uhlem, jakou rychlosti... jiny kaminek do jineho jezera, do jineho mista jezera, v jinou dobu fouka jiny vitr atd ....
Stejne tak se neda presne popsat ta poptavana "reakce" pokud vis o tom ze nejake jezero existuje a vodu si nekdy videl.. a videl jak do ni nekdy neco spadlo.. .tak muzes predpokladat ze "kaminek muze zblunknout, muze chvili poskakovat na vode, vyvola ruzne vlny atd.... Rozhodne nemuzes predpokladat, ze hozeni kaminku na hladinu (nebo nedej boze nekomu na hlavu) nezpusobi vubec nic krome toho, ze ti ten kaminek nebude prekazet v ceste......

uff, snad jsem se do toho moc nezapletl (zbytecne) :roll:
OBI-VAN
Člen fóra
Člen fóra

verit vers. vedet -

Hanawa napísal::
Viera, tak ako ju chápem ja, je úplne niečo iné ako poznanie. Ak som niečo zažil na vlastnej koži, tak hovorím, že "viem". Ak som to nezažil, ale získal som to z druhej ruky, tak potom ak to vyplýva z môjho balíka "vedomostí", tak onálepkujem nálepkou "verím", ak to protirečí, tak nálepkou "neverím" a zvyšok nechám len tak ...
Jen pro vysvetleni meho pohledu:
Ja napriklad slovo "verit" pouzivam pouze ve vztahu k lidem tzn. nekoho znam a bud mu verim nebo neverim a nebo jsem neutralni (vcetne mezistupnu)
Co se vsak tyka "jednotlivych nazoru/pohledu/poznatků o svete" si bud neco myslim, neco se domnivam a nebo na zaklade vlastnich zkusenosti doplnenych o informace o zkusenostech druhych pak neco "vim" resp. jsem presvedceny ze "neco vim" (nebo v te oblasti dosel procesem k urcitemu poznani). Samorzejme na ostatni kteri maji jiny pohled na vec ci jine zkusenosti a nazory to pak muze pusobit i tak ze "pouze necemu verim". Jelikoz poznani a vedeni je proces, to co vim dnes muze byt trochu jine nez budu vedet zitra (pokud by vsak prilis casto a v prilis oblastech dochazelo k obratum o 180° mohlo by to znamenat ze neco neni v poradku a nebo ze je clovek porad uplne na zacatku a vraci se stale na to stejne misto)

Z meho pohledu muze nekdo "verit" kdyz veri v nejakou urcitou viru ale od tohoto oznaceni se distancuji.

Tohle asi plati i zcela obecne i pro mnoho dalsich oblasti
Hanawa
V.I.P.
V.I.P.

Zrak, ObiVan:
Myslím, že celé toto nedorozumenie vyplýva rozdielnych konceptov fungovania sveta.
Zdá sa, že tvrdíte, že skutky sa delia na pomoc a zneužitie, na dobré a zlé, na tie za ktoré je odmena a tie po ktorých nasleduje "trest". A je v princípe jedno či sa tak deje "mechanicky", alebo o tom "rozhoduje" nejaký vyšší princíp. A navyše, že celá táto mašinéria je natoľko tajomná a nepreskúnateľná, že sa ani pri najlepšej vôli nedá povedať, že čo je vlastne dobré a čo zlé.

Nie je mi potom úplne jasné na základe čoho sa rozhodujete či daný čin je ešte OK a daný čin je už zlý.
Zrak1
Člen fóra
Člen fóra

Re: Astrálna etika

Hanawa,

Nemôžeš deliť veci na zlé a dobré, túto kategorizáciu vymyslel človek a ako som už písal, je to dedením zvyklostí a vôbec hystóriou ľudstva. Skúsim uviesť príklad ktorý som čítal, teda ak sa na neho dobre pamätám:

Predstav si, že v minulom živote si opustil svoju lásku (primárnu dušu?). Proste si odišiel. Je pravdepodobné, že v niektorom z budúcich životov sa dostaneš do opačnej situácie, že ťa opustí práve ona a môže to byť aj napríklad tým, že ju niekto zabije (krúté ale aj to je možnosť, pretože ak má človek precítiť stratu naozaj, tak ho musí milovať a ak sa milujú, proste sa nerozídu). Dajme tomu teda, že ju niekto zastrelí. Ten strelec to nemusel spraviť úmyselne (ale aj mohol), ale zabil a podľa našich zákonov bude potrestaný. Takže podľa nás spravil niečo zlé, tiež je to zlé aj pre teba, lebo si stratil svoju lásku a tá žena umrela, takže asi nie moc správne veci, ale napriek tomu to má hlbší význam, muž pocítil čo je to strata a už nikoho len tak neopustí, no a tetno strelec, ak sa z toho poučí, bude rozvážnejší no a žena sa obetovala pre pozitívnu vec. Dajme tomu, že by si sa prostredníctvom OBE nejako snažil tomuto zabrániť, teda aby ženu nezastrelili. Bola by to zrejme chyba, aj keď je to ušľachtilá vec a konal by si v dobrej viere niekomu pomôcť. Tá žena proste musí byť zabitá, ináč by ten strelec ďalej konal nerozvážne a mohol by v budúcnosti zastreliť viacej ľudí, a muž by v budúcnosti ubližoval ľuďom ďalej tým, že by ich opúšťal.

Život je ako veľké divadlo, každý máme svoju rolu a ak ju naplníme, tak sme prispeli k tomu, aby sme sa rozvyli sami a pomohli sme sa rozvyť aj iním. Dôležitý je náš duchovný proces. Niekedy ľudia potrebujú našu pomoc, ale musia o to požiadať a buď im pomôže ich duchovný učiteľ alebo ak budeme mať tú moc, tak aj my. Nemôžeme zasahovať bez "pozvania". Život je lekcia, musíme sa snažiť ho zvládnuť čo najlepšie, teda tak, aby sme z toho mali vo svojom vnútri dobrý pocit. :reading:
Zrak1
Člen fóra
Člen fóra

Re: Astrálna etika

Aj keď sa diskusia rozdelením možno spomalila, je prehľadnejšia. Mylsím, že to bol dobrý krok. Ináč OBI-VAN vo veľa veciach s tebou súhlasím, len si myslím, že niektoré veci píšeš zložito (asi ako aj ja :D )Lepšie fórum asko 3oko som zaitaľ nikde nenašiel :appl:
Hanawa
V.I.P.
V.I.P.

Asi sme sa nepochopili. Nedelím veci na Dobré a Zlé. Málokto relativizuje dobro a zlo tak ako ja ...

Ten príbeh, čo si napísal, sa natoľko prieči môjmu chápaniu sveta, že naň jednoducho ani nedokážem reagovať.
Napísať odpoveď