vyvolávanie spomienok

Činnosti a námety čo a ako robiť v sne

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
ibbeta
Člen fóra
Člen fóra
Dátum registrácie: Pi Jan 23, 2004 19:42
Kontaktovať používateľa:

vyvolávanie spomienok

Príspevok od používateľa ibbeta »

Abstrakt.
Možnosť konať cieľavedome vo sne umožňuje opätovne prežiť zdanlivo zabudnuté epizódy osobného života. Naskýta sa možnosť nielen opätovne prežiť to, čo bolo dávno zabudnuté, ale taktiež pochopiť súčasný postoj na základe sledu predchádzajúcich skúseností. Vďaka tzv. oblastnému backtrackingu je možné zažiť seba-transformujúcu skúsenosť vlastného bytia v časovom kontexte.

Úvod a motivácia.
Ľudskou prirodzenosťou je nielen tvoriť a prispôsobovať sa, ale dynamika procesu učenia zahŕňa taktiež zabúdanie. Práve v zabudnutých/vytesnených zážitkoch z minulosti hľadajú niektoré psychologické školy základ neskorších emocionálnych a osobnostných bariér. Skúsenosť ľudí s nevedomím sa zväčša viaže práve na potláčanie/znovuprežívanie traumatizujúcich spomienok, čo vyvoláva častú chybu stotožňovania nevedomia s akýmsi skladom všetkého, čo jedinec v živote prežil. Znovuspomenutie si hrá teda kľúčovú rolu v mnohých školách zameraných na seba-zlepšovanie od hypnózy po castanedovu rekapituláciu.

Využitie LD na prekročenie brány nevedomia.
Sny, či už bežné alebo vôľou ovládané, môžu byť výtvorom osobného nevedomia. Ako úvodný odstavec naznačuje, naším cieľom v tejto práci je poukázať na nové možnosti, ktoré do tejto oblasti prináša kontrolované snívanie. Aj keď by sme sa mohli odvolávať na jeden z názorov na sny, podľa ktorého sú sny len zvláštne usporiadané obrazy a postavy z minulosti, môžeme zájsť vďaka LD ďalej a túto neusporiadanosť zo snov odstrániť. Tak ako je možné snívať o krátkej epizóde z predchádzajúceho dňa, v LD je preukázateľne možné zažiť takmer ľubovoľný zážitok z minulosti s ostrosťou neporovnateľnou s bežnými spomienkami (hypermnézia).

Neosobný postoj v LD.
Na to, aby bolo možné efektívne pracovať s LD, je nutné úplne prestať snívať. Táto veta nie je paradoxná, pretože sa neviaže ku sneniu ako takému, ale ku vzťahu snívajúceho k snívanému. V LD je tendencia ostať jednou z postáv a "riadiť" sen z pozície prvej osoby. Je podivuhodné, že veľa praktikantov LD sa nechá chytiť do tejto pasce, aj keď chápu neexistenciu prežívanej skutočnosti. Tento spôsob snívania autor považuje za kontraproduktívny, pretože nevedomie môže snívajúceho izolovať a v prípade nevôle môže vyvolať obranné reakcie (napr. falošné prebudenie).
Neosobným postojom v tomto článku odkazujeme k stotoženiu sa nie so snom alebo snovou postavou, ale s procesom snívania.

Oblastný backtracking.
Samotná technika s týmto názvom je v podstate veľmi jednoduchá a zároveň účinná. Využíva symbolické myslenie blízke snovému a teda je prímaná ľahšie a nenásilne. Keďže sny nepracujú s presnou logikou ale skôr s intuíciou, nie je možné zadať snu požiadavku na konkrétny dátum. Je nutné obmedziť sa na istú emocionálnu oblasť, ktorú si zvolíme za tému svojho cestovania. Akonáhle sa snívajúcemu podarí dostať do neosobného LD a jeho predstava je posunutá Centru na Iniciáciu a Renderovanie Snov (CIRS), začne sa séria snov, v ktorých bude snívajúci prežívať sled udalostí späť po časovej osi. Samotný výber konkrétnej scény by nemal podliehať vedomému rozhodnutiu, takisto by do spomienky nemalo byť zasahované. Počet snov v sérii závisí od viacerých podmienok, najmä snovej energie, únavy, fázy REM atď. Nedostatok energie sa prejaví buď stratou vedomia, prebudením alebo premenením spomienky na LD.

Záver a ďalší výskum.
V tejto práci sme sa zamerali na dolovanie spomienok v širšom psychologickom kontexte, ktorý sme však bližšie nerozvádzali. Poukázali sme na možnosti rozširovania vedomia a seba-pochopenia pomocou LD, pričom sme bližšie popísali techniku oblastného backtrackingu a vymysleli niekoľko nových skratiek, menovite: NLD-neosobné LD, CIRS-centrum na iniciáciu a renderovanie snov, REM-reduktívny etanolový mechanizmus
---
tak toto bola najväčšia haluz, ktorú som na tomto serveri kedy napísal.
dr.Katz
V.I.P.
V.I.P.
Dátum registrácie: Ne Máj 01, 2005 21:32

Re: vyvolávanie spomienok

Príspevok od používateľa dr.Katz »

zajímavé
Smrt není zánikem světla. Je zhašením lampy, protože svítá...
sorer
Admin
Admin
Dátum registrácie: Pi Dec 12, 2003 12:29
Kontaktovať používateľa:

Re: vyvolávanie spomienok

Príspevok od používateľa sorer »

Pekný text, aj keď naozaj trochu haluzný. To vyšiel ibbeta z tvojej hlavy?
Ináč na tom prežívaní minulých udalostí niečo je. Nebojte sa preto vracať k minulým zážitkom aj keď sú možno nepríjemné. Ich pochopením sa môžete veľa naučiť.
Stretneme sa vo sne ;)
DarkSoul
Člen fóra
Člen fóra
Dátum registrácie: Po Máj 02, 2005 9:44
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DarkSoul »

Vazne zaujimave aj ked nie vsetkemu som rozumel.
Skadial to mas ?? - Ak je to z dakej knihy tak napis, aby sme si to aj ostatny mohli precitat, pravdaze ak toto nie je vsetko.
Edreamer
Návštevník
Dátum registrácie: Ne Máj 20, 2007 13:55

Príspevok od používateľa Edreamer »

Myslite si ze mozno aj ja mozem mat nejaky blok ak som prilis tichy a niektore pocity v sebe potlacam (napriklad hnev)?[/list]
Jacqueline
Člen fóra
Člen fóra
Dátum registrácie: St Feb 13, 2008 21:21

Príspevok od používateľa Jacqueline »

Solidní text, jestli tvůj, tak pochvala k profesionálnosti.

Jen snad - Neosobný postoj v LD. K tomu se mi vážou dvě záležitosti. Ta první je zcela emociální - A to že dobrá polovina (co vím) lidí co provozují nebo se pokoušejí o LD si chce především alespoň ve svých snech splnit nějaký svůj... sen (Docela paradoxní slovní spojení, ale hej), můžou si ho velmi reálně prožít pod svou "režií", takže je pochopitelné, že jsou oni, kdo v LD létá a prožívá další události.

Ten druhý je zase trochu osobní, ale když je to rozvedené - Tady jde nejspíš o pocit, že "poselstvím" člověk lépe porozumí když je prožije než kdyby se na ně jen díval a pak je s odstupem hodnotil.
ibbeta
Člen fóra
Člen fóra
Kontaktovať používateľa:

Re: vyvol

lol to som co za k*k*tinu napisal :P hehe tri roky dozadu
ibbeta
Člen fóra
Člen fóra
Kontaktovať používateľa:

Re: vyvol

re: vsetci : vyslo to z mojej hlavy, aj ked vazne som myslel len polovicu z toho textu - to, ze v tej dobe som povazoval za dolezite to neosobne LD. tie spomienky a komplexy som tam pridal len ako priklad.

re:Jacqueline : ano, je to pohlad na LD s odstupom, trocha sa to podoba na PC hru, kde vidis sam seba zhora. Akurat v takom LD stale vidis svojimi snovymi ocami, ale nechas jednat svoje snove ja a len pozorujes. Viaze sa k tomu taky pocit, ze citis, ze si celym snom, nie len snovym ja.
Napísať odpoveď