Aha, no nie vždy vieme sen ovládať úplne. Napriek tomu je to ozajstný lucidný sen

Najdôležitejšie je VEDIEŤ, že budeš mať LD. neželať si, ale vedieť. Ako keby si bol profík. Tiež testy reality spojené s daytime awareness = uvedomením si seba samého počas dňa.
Ak môžem odporučiť takýto postup:
1. Awareness = uvedomenie si seba samého počas dňa.
Začni sledovať svoje okolie. Zakaždým keď ťa to napadne, prestaň s tým čo robíš a daj si otázku "wow, čo keď sa mi toto len sníva? Čo ak je toto sen? Predstav si na moment, že je to tak. Že si v neskutočne realistickom sne a ani o tom nevieš, kým neurobíš RC = test reality. Obzri sa okolo seba. Vyzerá všetko normále? Tak ako včera? Alebo sú nejaké zmeny? Všimni si detaily.
2. Pozri sa na svoje dlane. Spočítaj si prsty po jednom. Venuj tomu pozornosť. Pozeraj sa na prsty, ako by si ich videl po prvý krát. Máš ich normálny počet? Skús nejaký prst prinútiť, aby sa predĺžil. Ide to?
3. Skús si jemne pretlačiť palec cez dlaň druhej ruky. Uvedom si tlak, ktorý palec vyvoláva. Nahni dlaň a pozri na druhej strane a očakávaj, že tadiaľ vyjde. Mysli si pri tom "prechádza cez dlaň", lebo som iste vo sne.
4. Chyť sa za nos dvomi prstami, ako keď skáčeš do vody. Skús dýchať nosom a očakávaj, že to pôjde.
5. Keď sa presvedčíš že sa ti nesníva, pozeraj sa stále na svoje dlane a pri tom si povedz "v najbližšom sne sa pozriem na ruky a uvedomím si, že sa mi sníva". Opakuj to zopár krát. Pritom to mysli naozaj. Vedz, že sa tak stane. Nepochybuj. Skús si pri tomto celom vyvolať pocit očakávania niečoho skvelého. Pamätáš, keď si sa ráno po štedrom dni zobudil a v žalúdku si mal taký dobrý pocit, ale pár sekúnd ťa nenapadlo prečo? Že si deň predtým dostal kopu darčekov? Alebo inú veľkú radosť, ktorú si zažil. Tie pocity pochádzajú z chakry ktorá sa nachádza blízko pupka, preto sa ti pri strachu "stiahne žalúdok" a pri radosti alebo očakávaní ti šteklí v žalúdku. Keď si popri myšlienkach na Lucidné snívanie vyvoláš tento pocit radosti, tvoja myseľ sa naučí stotožňovať LD s radosťou a bude sa ti snažiť urobiť radosť tým, že ti pomôže k lucidným snom.
6. Mantra = afirmácia
Klasická mantra je "v najbližšom sne sa pozriem na ruky a uvedomím si, že sa mi sníva", pričom sa pozeráš na dlane. Okrem toho, že si budeš hovoriť počas dňa, hovor si ju aj večer v posteli a najlepšie zaberie, keď to je posledná myšlienka pred tým, než zaspíš.
Prajem pekné sny:)